Natuurmaand Texel
Image default
Gezondheid

Waarom je na het afvallen weer zo snel aankomt

Iedereen wilt op het laatste moment nog wat extra’s kilo’s verliezen om er goed uit te zien voor de zomer. Heel normaal maar door je simpelweg te focussen op diëten voor een korte tijd werkt niet. Er zijn zo veel diëten waar je op een korte termijn veel kunt afvallen, maar vervolgens ook weer aankomt. Dit is waarom:

1 Door een crashdieet te volgen vertraagt je stofwisseling en krijg je meer trek

Door een crashdieet waar je een periode je eetschema veranderd is helemaal niet zo goed. Je verliest wel veel gewicht maar komt het ook makkelijk weer aan, Wanneer je lichaam ineens veel minder brandstof binnenkrijgt dan het gewend is, gaat het in de ‘spaarstand’. Je stofwisseling wordt trager en op het moment dat je je streefgewicht hebt bereikt en stopt met streng zijn voor jezelf, gaat het vaak mis. Je wilt de verloren calorieën weer opvullen met allemaal slecht eten. Al snel kom je in je oude patroon terecht en heb je weer hetzelfde probleem.

2  Het heeft te maken met je mindset

Veel mensen zien afvallen als iets waar ze of helemaal voor gaan, of niet. Zodra je je doel hebt bereikt, wordt het dus verleidelijk om je voet van de rem te halen en jezelf te ‘belonen’ met al het lekkers dat je in de tijd dat je op dieet was gemist hebt.

Een betere manier om blijvend gewicht te verliezen is door gezondere gewoontes te ontwikkelen, in plaats van in een keer van alles uit je dieet te schrappen. Dit geldt zeker voor de dingen die je heel lekker vindt. Door jezelf deze dingen te ontzeggen, wordt afvallen (en vervolgens op dat gewicht blijven) alleen maar moeilijker.