Natuurmaand Texel
Image default
Gezondheid

Dingen die je moet weten over collageen supplementen

Collageen is goed voor 25% tot 35% van alle eiwitten in het menselijk lichaam, waardoor het het meest voorkomende eiwit is. Onze pezen, botten, ligamenten en spieren bevatten het allemaal. Bovendien is het cruciaal voor de gezondheid van onze huid, maag, haar en nagels. Er zijn verschillende soorten collageen supplementen, maar de meeste vallen in de categorieën Type 1, Type 2 en Type 3. Ongeveer 90% van het collageen in ons lichaam is type 1 collageen. Het is te vinden in ons kraakbeen, botten, huid, pezen en bindweefsel. Het grootste deel van type 2 collageen bevindt zich in kraakbeen. Naast onze organen, spieren, slagaders en bepaald bindweefsel, is naast Type 1 ook Type 3 aanwezig. Onze collageenproductie neemt af en de collageensynthese neemt af naarmate we ouder worden. Rimpels, een droge huid en andere negatieve effecten, waaronder slecht gewrichtskraakbeen, worden hierdoor veroorzaakt. Dit verklaart waarom het collageen supplement zo populair is geworden in de bestrijding van ouderdomsverschijnselen.

Waarom is het belangrijk om een ​​collageen supplement te nemen?

Collageen, een cruciaal onderdeel van onze huid, ondersteunt en verbetert de flexibiliteit en hydratatie van onze huid. Volgens een onderzoek hadden vrouwen die acht weken lang een supplement met 2,5-5 gram collageen slikten, een minder droge huid en meer elasticiteit dan vrouwen die het supplement niet slikten. Volgens een ander onderzoek hadden vrouwen die 12 weken lang elke dag een drankje met een collageen supplement dronken een meer gehydrateerde huid. Ze hadden ook hun rimpel diepte verminderd. Er zijn nog meer voordelen. Aanvullend collageen kan je haar en nagels hydrateren en een snellere en dikkere groei bevorderen. Het kan ontstekingen verminderen en gewrichtspijn verlichten. 

Wat maakt collageen effectief voor een gezonde huid?

Er zijn twee soorten collageen supplementen: die gemaakt van vissenschubben of bindweefsel van koeien. Veel gezondheidswerkers adviseren om collageen te kopen dat is getest op zuiverheid en dat is gemaakt van grasgevoerde, in de wei gekweekte dieren of in het wild gevangen vis. Collageen eiwitten worden vaak afgebroken door een proces dat hydrolyse wordt genoemd, ook wel bekend als gehydrolyseerd collageen, om collageen supplementen te maken in poeder-, capsule- of tabletvorm. Collageen peptiden, ook bekend als smaakloze en geurloze poedervormen van collageen, worden als resultaat geproduceerd en zijn kleiner en daardoor gemakkelijker door ons lichaam te absorberen.