Natuurmaand Texel
Image default
Woningen

Wat zijn de oorzaken van een verstopt riool?

Wat zijn de oorzaken van een verstopt riool?

 

Image Source: Unsplash‍

Mensen die in stedelijke gebieden wonen moeten voorbereid zijn op elk soort rioolverstopping die kan optreden. Veel factoren kunnen een verstopt riool veroorzaken, van grote boomwortels of zware regenval, tot vet en vetvangers die de afvoer verstoppen. In de meeste gevallen zijn de oorzaken van een verstopt riool te voorkomen en eenvoudig te verhelpen. In deze blog leggen we de meest voorkomende oorzaken van een verstopt riool uit en de oplossingen die u kunnen helpen bij het ontstoppen van uw afvoer en riool ontstoppen Zoetermeer

 

Boomwortels en zware regenval

Boomwortels zijn vaak de oorzaak van een rioolverstopping. Boomwortels kunnen zich vastklampen aan of verstrikt raken in leidingen, waardoor een verstopping ontstaat. Bij hevige regenval kunnen boomwortels ook door de grond breken en een verstopping in de regenpijp veroorzaken. Stormafvoeren zijn bedoeld voor zware regenval, maar als ze verstopt raken, kan dat een grote hoeveelheid water in het riool veroorzaken. In deze situatie moet de zware regen eerst stoppen, en dan kunt u de stormafvoer ontstoppen. Als u te maken krijgt met zware regen en een rioolverstopping, kunt u het beste even wachten voordat u een ontstopping uitvoert.

 

Verstopping in leidingen

Verstoppingen in leidingen worden vaak veroorzaakt door boomwortels, vet en dierlijk afval. Vet- en vetvangers kunnen verstopt raken door vet, voedsel of haar dat in de put terechtkomt. Dit kan een verstopping in uw leidingen veroorzaken, waardoor uw toilet verstopt raakt. U kunt vet- en vetvangers ontstoppen door ze te weken in zeepwater en het water te laten lopen tot het vet eruit komt. U kunt de put ook ontstoppen door een gat in uw toiletpapierrol te knippen en dit in de put te steken.

 

Vuil in het afvoersysteem

Vuil in de afvoer kan een verstopping in uw leidingen veroorzaken. Puin kan vast komen te zitten in de leidingen en zo verstoppingen veroorzaken. U moet het afvoersysteem in uw huis regelmatig schoonmaken om verstoppingen te voorkomen. U kunt de afvoer schoonmaken met een gootsteenontstopper of een slang, een flexibele buisreiniger. U kunt ook een afvoerreiniger aanschaffen die speciaal voor afvoeren is ontworpen.

 

Dierlijk afval en huishoudelijk afval

Dierlijk afval kan een verstopping in uw leidingen veroorzaken, en huishoudelijk afval kan verstoppingen veroorzaken. Dierlijk afval kan vast komen te zitten in de afvoer, waardoor een verstopping ontstaat, en huishoudelijk afval kan vast komen te zitten in de leidingen, waardoor een verstopping ontstaat. Als er veel dierlijk afval in uw afvoer zit, dan moet u een afvoerreinigingsdienst bellen om het afval te ontstoppen. Als er veel huishoudelijk afval in uw afvoer zit, moet u het afval ontstoppen door een gat in een wc-papierrol te knippen en die in de afvoer te steken. U kunt een verstopping in uw leidingen verhelpen door het toilet door te spoelen met warm of koud water.

 

Onderdrukking in uw huis

Staat er veel water in uw afvoer, dan is de kans groot dat er een verstopping in uw afvoer zit. Als er een verstopping in uw afvoer zit, stroomt het water niet goed door en wordt het tegengehouden in de leiding. Dit wordt onderdrukking genoemd. Wanneer er sprake is van verdrukking in uw woning, kan dit veel schade aan uw leidingen veroorzaken, omdat de leiding door de druk van het water uitzet en krimpt.

 

Zakloze en niet aangesloten ADF of UCF toiletten

Zakloze toiletten en toiletten met een losse stortbak kunnen verstoppingen in uw leidingen veroorzaken. Wanneer het afval dat door het toilet wordt opgevangen te zwaar is, kan het toilet een verstopping in uw leidingen veroorzaken. Om een verstopping door een zakloos toilet te verhelpen, moet u het toilet doorspoelen met warm of koud water. U kunt ook een gat knippen in een rol toiletpapier en het papier in de afvoer spoelen.

 

Conclusie

Boomwortels zijn vaak de oorzaak van een verstopt riool. Zware regenval kan ook een verstopping in de regenpijp veroorzaken, en het is ook mogelijk dat een vetvanger of dierlijk afval een verstopping veroorzaakt. Als dit de oorzaak is van uw verstopping, dan moet u een loodgieter bellen om uw afvoer te ontstoppen. De rest van de oorzaken zijn gemakkelijk te voorkomen en kunt u verhelpen door uw afvoer regelmatig schoon te maken en boomwortels te ontstoppen. Als u een verstopping in uw riool ervaart, moet u een loodgieter bellen. Als u een ander soort verstopping in uw leidingen hebt, kunt u thuis eenvoudig ontstoppen. Wacht niet tot uw riool verstopt raakt, maar bel nu een loodgieter!

https://mctommes.nl/het-ergste-noodgeval-voor-het-opruimen-van-rioleringen-waarmee-u-te-maken-kunt-krijgen/