Natuurmaand Texel
Image default
Bedrijven

Waarom het slim is om je groepenkast door een elektricien te laten vervangen

Een groepenkast vervangen moet je vooral niet zelf willen doen. Dat zijn ingewikkelde technische klussen, waarin je veel kennis en ervaring moet hebben. Bij een groepenkast vervangen heb je te maken met elektriciteit. Als je dat als onervaren doe-het-zelver gaat doen, is de kans erg groot dat je een elektrische schok krijgt en dat kan levensgevaarlijk zijn. Voor een elektricien is een groepenkast vervangen dagelijks werk. Hij weet precies waar hij mee bezig is en kan het werk vele malen sneller uitvoeren dan een handige doe-het-zelver.

Vakmanschap betaalt zich uit

Er is nog een andere reden waarom je een groepenkast vervangen moet overlaten aan een professionele vakman. Binnen de installatiebranche worden strenge voorschriften gehanteerd voor de manier waarop een meterkast en een groepenkast worden ingericht. De aardlekschakelaar en de aardleiding zitten op een voorgeschreven wijze en plek in de meterkast. Ook de leidingen waarmee de elektriciteit de meterkast en de groepenkast binnenkomst moet aan voorschriften voldoen. Tenslotte gelden er ook afspraken voor de kleuren van kabels die naar de stopcontacten gaan. Als je die niet kent en de groepenkast verkeerd aansluit kunnen er ongelukken gebeuren.

Werkzaamheden keuren

Als een elektrische installatie wordt aangelegd door een professionele monteur, zal die installatie na afloop worden gekeurd. Tijdens die keuring wordt gekeken of alles op de voorgeschreven wijze is aangesloten en of de installatie naar behoren werkt. Pas als dat is geconstateerd wordt de installatie goedgekeurd. Als je een groepenkast vervangen laat door een doe-het-zelver zal die keuring niet plaatsvinden. Je moet de monteur vertrouwen dat alles correct is aangelegd. Als dat niet het geval is kan dat voor flinke problemen zorgen. Want bij schade zal geen enkele verzekeraar de schade vergoeden als blijkt dat de installatie niet volgens de regels is aangelegd en gekeurd.