Natuurmaand Texel
Image default
Toerisme

Loop in WÉRIS

In Wéris in de Ardennen vind je een kinderwagen en een gemakkelijke wandeling voor een kind van 12 maanden oud: Megalith Walk. Met een totale lengte van 5 kilometer is het een leuke wandeling voor kinderen, en een ontspannen en zorgeloos pad voor ouders. De kinderen vonden zandduinen zonder auto’s, menhirs en lange wegen. Ouders kunnen hun kinderen buiten laten rondhangen zonder zich al te veel zorgen te maken.

Deze maandagochtend in maart kwamen mijn dochter Martin Dellicour (professionele natuurfotograaf) en onze stagiaire Magali naar Wéris in de Belgische Ardennen. Na een aantal maanden sporten moet ik toegeven dat ik twijfels heb over mijn loopvermogen. Mijn collega Flore, supersportief en jong (!), Gaf me de woorden “Je komt er vanzelf achter, het is heel gemakkelijk!”. Ik dacht ook aan mijn dochter, ze gaf het snel op en moet de hele tijd gestimuleerd worden … Lopen wordt zeker een uitdaging … of niet!

Aangekomen bij het Megalietenhuis kocht ik een kaart van de omgeving voor € 1,50 (daarnaast: er staan ​​4 verkeersborden voor loopafstand, de langste is 8 kilometer), en toen begonnen we de eerste meter vanaf vier meter. We houden van buitenactiviteiten, bewonderen de schoonheid van het platteland en wandelen tussen de twee huizen door tot het begin van de gemarkeerde route. Het is vlak en geplaveid groen. Bij het oversteken van het gevaarlijke gedeelte (geen paniek, dit is de enige drukke weg die we moeten oversteken) kwamen we op een gedeelte waar motorvoertuigen niet zijn toegestaan. Lilou stapte uit de kinderwagen en sprong in het rond. Wat blij om haar een paar meter vooruit of achteruit te zien lopen (als je een kind van 12 maanden oud hebt, dan weet je waar ik het over heb!) Zonder je zorgen te maken over de gevaren van de omgeving.

HUNEBEDDEN EN MENHIRS

Nou, we kwamen aan bij de eerste attractie van de wandeling, namelijk de “Velice Dolmen” (Willis Anglis), ook wel bekend als de Tombe van de Noordelijke Passage, en 3 menhirs. Lilou kruipt, klimt, glijdt en verstopt zich … dus ze had een geweldige tijd! Chopi! Aan de andere kant heb ik enige tijd de sarcofaag en menhirs zorgvuldig bestudeerd en ontdekte dat ze niet uit het Gallische tijdperk stammen, zoals sommige cartoons aangeven. Ze ontstonden rond 3000 voor Christus en bestonden uit voormalige graven of heilige plaatsen. Dus nu weet ik er ook meer van … Wie wist dat ik de triviale achtervolging van het spel zou kunnen winnen!

Martin heeft wat foto’s gemaakt en tegelijkertijd hebben we een gezellig gesprek gehad. Hij kent de omgeving van Durbuy en wees erop dat niet alleen wandelen gemakkelijk is, maar ook een fiets- of mountainbiketocht met kinderen is leuk. We begonnen uiteindelijk op een eenvoudige en niet al te modderige weg. Het onderwijzen van het eerste principe is ideaal. Geweldig, merkte ik!

We gaan verder. Lilou was moe, dus ik zette haar terug in de kinderwagen, maar veel stenen op de weg maakten het hobbelig. Volgende keer: laat de kinderwagen bij het startpunt staan ​​en laat haar over de oneffen langgerekte weg lopen.

Na een paar honderd meter bereikten we de “Dolmen van Oppagne” (de gewaagde Oppagne). Meer plekken om te verstoppen of te klimmen. En ik moet toegeven dat als het warmer wordt, ik een picknick zal meenemen. In de zomer zorgen veel bomen voor een mooie schaduw, direct aan het trottoir. Geniet hier van het uitzicht!

We besloten verder te gaan en mijn dochter begon zich te vervelen. Maar wat heb ik daar gezien? Logboek afdrukken? We begonnen puzzelspelletjes te spelen en brachten tijd door met “welk dier maakt welk geluid” zonder haar te laten beseffen dat we verder gaan. De omgeving is prachtig, en als de natuur weer bloeit, wordt de omgeving misschien nog mooier. We babbelden en zagen andere wandelaars en hun honden in de verte en de tijd vloog voorbij. We kwamen bijna aan het einde van de wandeling, de omgeving van Durbuy is zo mooi. We staken voorzichtig de gevaarlijke weg over en keerden toen terug naar het dorp Willis. We zagen sneeuwklokjes, veel honden, maar vooral mooie gebouwen gemaakt van oude rotsen. Ik bewonderde het gebouw en keek samen met Magali naar de renovatie, maar Lilou begon moe te worden in de kinderwagen. We eindigden de wandeling op een plein met meerdere wandel- en fietsroutes en een prachtige fontein. In de zomer kan je hier het beste blijven.

CONCLUSIE

De wandeling is voorbij, als ik het moet samenvatten, wil ik zeggen dat dit een ideale wandeling is voor een kind van 12 maanden oud en leuk is voor ouders. Voor oudere kinderen raad ik aan om 8 kilometer te lopen en aan te geven met blauwe borden. Deze kaart is ook beschikbaar op de gekochte kaart van 1,5 Euro. Martin zei dat deze uitzichten mooier en indrukwekkender zijn, en je kunt ook door het bos reizen. Ik heb het gemist tijdens deze wandeling.

2 daagse wandeltocht ardennen

 

https://www.dergatsjev.be/2020/08/wandeling-ardennen-wandelroutes-mooiste.html