Natuurmaand Texel
Image default
Dienstverlening

Hoe bescherm je jezelf tijdens ongelukken als elektricien

Voor elektriciens is het extra belangrijk om zichzelf goed te beschermen tegen een elektrische schok. Want zij werken vaak in situaties waarbij storingen verholpen moeten worden. Soms zijn ze in omgevingen waar zeer oude elektrische installaties zitten, die lang niet altijd zijn voorzien van de juiste beveiligingen. Voorzichtigheid is dan erg belangrijk, want als je een flinke schok krijgt kun je daar veel schade van ondervinden. Een schok van 1 ampère gedurende slechts een seconde is al genoeg om een hartstilstand te veroorzaken. Reden genoeg om alle mogelijke voorschriften in acht te nemen.

Werkwijze bij storingen verhelpen

Als een elektricien naar een stroomstoring wordt gestuurd is de elektriciteit in de meeste gevallen al uitgeschakeld doordat de aardlekschakelaar of de overspanningsbeveiliging hun werk hebben gedaan. Deze voorzieningen zijn al meer dan 80 jaar verplicht in gebouwen, dus je mag ervan uitgaan dat zo’n beveiliging heeft gewerkt als de stroom is uitgevallen. Het is dan aan de elektricien om het elektriciteitsnet met een meter door te meten. Dat is niet gevaarlijk. Met de meter kan de kortsluiting worden gevonden. Nadat die is verholpen is het weer veilig om de stroom in te schakelen.

Gebruik goed installatiemateriaal en gereedschap

Installatiemateriaal is behoorlijk duur. Het is voor een woningeigenaar erg verleidelijk om bij renovatie van het elektriciteitsnet overgebleven oude stukken elektriciteitskabel te gebruiken voor de nieuwe installatie. Op zich kan dat wel als dat stuk kabel lang genoeg is. Als het nodig is om twee of meer stukken van die oude kabel aan elkaar te koppelen is het veel veiliger om één nieuw stuk kabel te gebruiken. Elektriciens moeten daarnaast altijd geïsoleerd gereedschap gebruiken. Het is de gewoonte dat gereedschap meteen wordt vervangen als er een kleine beschadiging in het isolatiemateriaal zit.

Werk altijd volgens de normen

In de elektriciteits branche wordt altijd gewerkt volgens strenge normen. Dat betekent dat de kleuren kabels altijd voor dezelfde aansluitingen worden gebruikt. Er is ook een norm voor de volgorde waarmee de kabels in een groepenkast moeten worden gedaan. Soms lijkt het wat overdreven om deze normen strikt te volgen. Maar doordat elke elektricien dat doet draagt hij bij aan de bescherming van zijn collega’s. Immers, als er in de toekomst een keer een reparatie aan de installatie moet worden gedaan, kan de collega die dat dan moet doen er blindelings op vertrouwen dat die installatie volgens de normen is aangelegd.