Natuurmaand Texel
Image default
Aanbiedingen

De plek voor bedrijfswaardering: waarom het belangrijk is en hoe je het aanpakt

 

De plek voor bedrijfswaardering: waarom het belangrijk is en hoe je het aanpakt

Als ondernemer ben je continu bezig met het verbeteren en laten groeien van je bedrijf. Maar hoe weet je nu wat je bedrijf écht waard is? Een bedrijfswaardering kan je hierbij helpen. In dit artikel ontdek je waarom bedrijfswaardering belangrijk is en hoe je het aanpakt.

Waarom bedrijfswaardering belangrijk is
Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om te weten wat je bedrijf waard is. Hieronder bespreken we de meest voorkomende situaties.

1. Verkoop van je bedrijf
Als je overweegt om je bedrijf te verkopen, is het  om te weten wat je bedrijf waard is. Een bedrijfswaardering helpt je om een realistische verkoopprijs te bepalen en onderhandelingen met potentiële kopers te voeren.

2. Fusie of overname
Bij een fusie of overname is het belangrijk om de waarde van beide bedrijven te kennen. Zo kun je bepalen of de deal eerlijk en voordelig is voor alle betrokken partijen.

3. Financiering
Als je op zoek bent naar financiering voor je bedrijf, willen investeerders of kredietverstrekkers vaak weten wat je bedrijf waard is. Een bedrijfswaardering helpt je om aan te tonen dat je bedrijf een goede investering is.

4. Successieplanning
Bij het plannen van de toekomst van je bedrijf, bijvoorbeeld bij het overdragen aan familieleden, is het belangrijk om de waarde van je bedrijf te kennen. Zo kun je een eerlijke verdeling maken en eventuele geschillen voorkomen.

Hoe pak je bedrijfswaardering aan?

Er zijn verschillende methoden om de waarde van je bedrijf te bepalen. Hieronder bespreken we de meest gebruikte methoden.

1. Intrinsieke waarde
Bij het bepalen van de intrinsieke waarde kijk je naar de balans van je bedrijf. Je berekent de waarde door het eigen vermogen te delen door het aantal uitstaande aandelen. Deze methode is vooral geschikt voor bedrijven met veel tastbare activa, zoals vastgoed of machines.

2. Rentabiliteitswaarde
De rentabiliteitswaarde is gebaseerd op de winstgevendheid van je bedrijf. Je berekent de waarde door de toekomstige winsten te verdisconteren naar de huidige waarde. Deze methode is geschikt voor bedrijven met stabiele winsten en groeipotentieel.

3. Discounted cashflow (DCF)
Bij de DCF-methode kijk je naar de toekomstige kasstromen van je bedrijf. Je berekent de waarde door deze kasstromen te verdisconteren naar de huidige waarde. Deze methode is geschikt voor bedrijven met voorspelbare kasstromen en groeipotentieel.

4. Multiples
Bij de multiples-methode vergelijk je je bedrijf met soortgelijke bedrijven in de markt. Je berekent de waarde door een multiple (bijvoorbeeld de koers-winstverhouding) te vermenigvuldigen met een financiële maatstaf, zoals de winst of omzet. Deze methode is geschikt voor bedrijven in een volwassen markt met veel vergelijkbare bedrijven.

Schakel een expert in

Het bepalen van de waarde van je bedrijf is geen eenvoudige opgave. Het is daarom verstandig om een expert in te schakelen, zoals BrightOrange. Zij kunnen je helpen met een professionele bedrijfswaardering en je voorzien van waardevol advies. Zo weet je zeker dat je een realistische en onderbouwde waarde voor je bedrijf krijgt.

 

https://brightorange.nl/diensten/bedrijfswaardering/